Bøger, som nævner Arbejdsretsloven § 9

Bemærk, at § 9 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 9, om det har en betydning.

Generelt om Arbejdsrettens kompetence

- Side 596 -

...arbejdsretslovens § 9, stk. 1. At en sag henhører under Arbejdsretten, indebærer samtidig, at de almindelige domstole er inkompetente, jf. § 11, stk. 1. Reglen er ubetinget, bortset fra de tilfælde, hvor en organisation ikke agter at forfølge et medlems sag fagretligt, og medlemmet derfor selv kan forfølge sagen ved de almindelige domstolen, jf. § 11, stk. 2 og 3.

Læs på Jurabibliotek



Parter med overenskomst

- Side 605 -

sympatikonflikter, som principielt er omfattet af arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr. 1 og 2. Arbejdsretten synes på linje hermed at behandle indsigelser af materiel karakter, selv om fristen på 5 dage er sprunget, jf. dom af 18. november 1999 i sag 98.421 (AT 1999/43).

Læs på Jurabibliotek



Parter uden overenskomst

- Side 607 -

...løn-, pensions-, rets- og arbejdsforhold med PROSA for så vidt angår ansatte hos telefonselskaberne, der er medlemmer af PROSA«. Dette spørgsmål var efter flertallets opfattelse ikke omfattet af arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr. 5. Mindretallet fandt, at sagen »uanset ordlyden af arbejdsretslovens § 9« efter sin karakter henhørte under Arbejdsretten.

Læs på Jurabibliotek



Vægring over for faglig voldgift og fortolkning af voldgiftsaftaler

- Side 609 -

aftale, skal domstolene overlade spørgsmålet til Arbejdsretten, jf. f.eks. U2017.1267H. I dommen fastslog Højesteret, at et spørgsmål om, hvorvidt en voldgiftsaftale om nævnsbehandling af tvister om opsigelse også omfatter tvister er omfattet af arbejdsretslovens § 9, stk. 1, nr. 7, og derfor hører under Arbejdsrettens kompetence.

Læs på Jurabibliotek



Sager om udsendte vikarer fra en brugervirksomhed

- Side 610 -

Tvister om ansættelsesretlige love behandles i almindelighed ved de almindelige domstole. Der er imidlertid en række fravigelser fra det udgangspunkt og enkelte af dem fremgår af arbejdsretslovens § 9, mens andre udelukkende fremgår af den relevante ansættelsesretlige lov.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...af såvel vikarlovens § 3, stk. 7, som arbejdsretslovens § 9, stk. 9. Da bestemmelsen – sammen § 11, stk. 1 – gør Arbejdsretten enekompetent, kan de almindelige domstole ikke behandle en sag om, hvorvidt en overenskomst gyldigt har fraveget vikarlovens ligebehandlingsprincip, jf. U2020.845H, hvor Højesteret afvise sagen fra behandling ved domstolene.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 611 -

...behandle en sag om overholdelse af vikarlovens ligebehandlingsprincip, jf. vikarlovens § 3, stk. 6, og arbejdsretslovens § 9, stk. 5. Arbejdsrettens kompetence er dog betinget af, at vikaren er medlem af en faglig organisation, og en uorganiseret lønmodtager må derfor anlægge en sag om vikarlovens ligebehandlingsprincip for de almindelige domstole.

Læs på Jurabibliotek


Specifikke sagstyper i henhold til ansættelsesretlige love

...kompetence for Arbejdsretten følger et mønster, hvor stadig flere konkrete sagstyper er blevet henlagt til Arbejdsretten med hjemmel i en ansættelsesretlig lov. Den ansættelsesretlige lovgivning gør således i stigende grad Arbejdsretten kompetent til at behandle tvister, som ikke er omfattet af Arbejdsrettens kompetence efter arbejdsretslovens § 9, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 612 -

Bestemmelsen minder i sin konstruktion om arbejdsretslovens § 9, stk. 5, om sager om ligebehandlingsprincippet i vikarlovens § 3, stk. 1. I begge tilfælde er der tale om, at parter, som ikke er bundet af en overenskomst, alligevel kan indbringe en sag for Arbejdsretten.

Læs på Jurabibliotek


Værnetings- og voldgiftsaftaler

...voldgiftsretter, i begge tilfælde under medvirken af personer, som er udpeget hertil på grund af deres kendskab til fagretlige forhold. Overenskomstbestemmelser, der tilsigter at fravige dette udgangspunkt, må derfor fortolkes snævert, således at kun tvister, som utvivlsomt kan anses for omfattet af en sådan bestemmelse, unddrages sædvanlig fagretlig behandling.«

Læs på Jurabibliotek