Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse chauffører i vejtransport Kapitel 3

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 412 af 25. april 2025

Kapitel 3 Erhvervelse af grundlæggende kvalifikationer
Grundlæggende kvalifikationsprøve og intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse
§ 14

En chauffør kan erhverve grundlæggende kvalifikationer ved at bestå en grundlæggende kvalifikationsprøve ved et godkendt uddannelsescenter. Prøven består af teoretiske og praktiske delprøver.

Stk. 2 De teoretiske delprøver består af skriftlige prøver, jf. § 19, stk. 1.

Stk. 3 De praktiske delprøver består af en køreprøve og en praktisk prøve, jf. § 19, stk. 2.

Stk. 4 Prøverne i stk. 3 kan suppleres med en ikke-obligatorisk delprøve, jf. § 19, stk. 3.

Stk. 5 Består chaufføren prøverne nævnt i stk. 2 og 3, kan chaufføren ansøge om udstedelse af et chaufføruddannelsesbevis, jf. § 25, for gennemført grundlæggende kvalifikationsprøve.

§ 15

En chauffør kan erhverve grundlæggende kvalifikationer ved at deltage i en intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse ved et godkendt uddannelsescenter.

Stk. 2 Den intensive grundlæggende kvalifikationsuddannelse skal som minimum omfatte samtlige af de emner, som fremgår af bilag 1.

Stk. 3 Den intensive grundlæggende kvalifikationsuddannelse skal have en varighed på mindst 140 timer, herunder mindst 10 individuelle køretimer i et køretøj af den pågældende kategori, som uddannelsen omhandler, og 11 lektioners undervisning i førstehjælp. Der må ikke ske en reduktion af antallet af timer på baggrund af en individuel kompetencevurdering, jf. dog § 16, stk. 3.

Stk. 4 Den intensive grundlæggende kvalifikationsuddannelse skal afsluttes med en skriftlig prøve, jf. § 20, stk. 1.

Stk. 5 En chauffør, der skal udføre godstransport, skal tillige gennemføre en praktisk prøve i lastsikring, jf. § 20, stk. 2.

Stk. 6 Bestås prøven i stk. 4, og prøven i stk. 5 for en chauffør, der skal udføre godskørsel, kan chaufføren ansøge om udstedelse af et chaufføruddannelsesbevis, jf. § 25, for gennemført intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse.

Stk. 7 Uddannelsescentret skal, før påbegyndelsen af en chaufførs uddannelse, udarbejde en lektionsplan over uddannelsesforløbet. Underviseren og chaufføren skal straks efter afslutningen af hver lektion i planen med deres underskrifter bekræfte, at der er undervist i det pågældende emne, herunder bekræfte datoen for afslutning af emnet og den faktisk anvendte tid. Oversigten skal opbevares af det godkendte uddannelsescenter i mindst 2 år efter afslutningen af uddannelsesperioden.

Ændring eller udvidelse af kørselsaktivitet
§ 16

En chauffør, der udfører godstransport eller personbefordring, og som ønsker at ændre eller udvide sin kørselsaktivitet, skal deltage i en grundlæggende kvalifikationsprøve eller en grundlæggende kvalifikationsuddannelse, jf. dog stk. 2 og 3.

Stk. 2 For en chauffør nævnt i stk. 1, der ønsker at deltage i en grundlæggende kvalifikationsprøve, jf. § 14, skal den teoretiske delprøve kun omhandle de emner i bilag 1, som er specifikke for de nye kvalifikationer.

Stk. 3 En chauffør nævnt i stk. 1, der ønsker at deltage i en intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse, jf. § 15, skal kun erhverve grundlæggende kvalifikationer for de dele, som er specifikke for de nye kvalifikationer. Uddannelsen skal have en varighed på mindst 35 timer, herunder 2,5 individuelle køretimer.

Individuelle køretimer
§ 17

En chauffør, som får individuelle køretimer i forbindelse med en intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse, behøver ikke at være i besiddelse af kørekort til det pågældende køretøj.

Stk. 2 Hvis en chauffør, som får individuelle køretimer efter stk. 1, ikke er i besiddelse af kørekort til det pågældende køretøj, skal køretimerne foregå i overensstemmelse med reglerne for øvelseskørsel i færdselslovens § 64 og relevante bestemmelser fastsat i medfør heraf i bekendtgørelse om kørekort.

Stk. 3 Undervisningen i de individuelle køretimer efter stk. 1 kan tidligst påbegyndes, når der er gennemført 9 praktiske kørelektioner, jf. bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til stor lastbil (kategori C) og bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til stor bus (kategori D), med tilfredsstillende resultat.

§ 18

Individuelle køretimer i forbindelse med en intensiv grundlæggende kvalifikationsuddannelse skal foregå under tilstedeværelse af en underviser ved et godkendt uddannelsescenter, jf. § 35.

Stk. 2 Individuelle køretimer efter denne bekendtgørelse kan ikke erstattes eller udskiftes med køreundervisning efter anden lovgivning.

Stk. 3 Højst 4 af de anførte 10 køretimer i § 15, stk. 3, kan foregå på en godkendt lukket øvelsesplads, et godkendt køreteknisk anlæg eller i en avanceret simulator.

Stk. 4 Højst 2 af de anførte 2,5 køretimer i § 16, stk. 3, kan foregå på en godkendt lukket øvelsesplads, et godkendt køreteknisk anlæg eller i en avanceret simulator.

Stk. 5 For en chauffør, der skal udføre personbefordring, skal mindst 2 af de anførte 10 køretimer i § 15, stk. 3, og 2 af de anførte 2,5 køretimer i § 16, stk. 3, foregå i en lang 3-akslet bus på minimum 13,5 m på en godkendt lukket øvelsesplads eller et godkendt køreteknisk anlæg.

Stk. 6 For en chauffør, der skal udføre godstransport, skal de individuelle køretimer gennemføres i køretøjer med en varieret belæsning fra 0 til 100 procent af teknisk tilladt totalvægt.

Stk. 7 Lektionsplanen, jf. § 15, stk. 7, skal indeholde en oversigt over chaufførens individuelle køretimer med angivelse af, hvor og hvornår køretimen er gennemført samt hovedindholdet af køretimen. Underviseren og chaufføren skal straks efter afslutningen af hver enkelt køretime i oversigten med deres underskrifter bekræfte det oplyste.

Prøve
§ 19

Færdselsstyrelsen udarbejder og tilrettelægger de skriftlige prøver efter § 14, stk. 2. Prøverne aflægges i et prøveaflæggelsessystem anvist af Færdselsstyrelsen og omfatter mindst ét spørgsmål inden for hvert emne, der fremgår af bilag 1. Prøverne skal samlet have en varighed på mindst 4 timer.

Stk. 2 En køreprøve efter § 14, stk. 3, skal have en varighed på mindst 90 minutter og skal bedømme chaufførens evne til rationel kørsel baseret på sikkerhedsregler. En praktisk prøve efter § 14, stk. 3, skal have en varighed på mindst 30 minutter og skal som minimum omfatte emnerne i bilag 1, punkt 1.5, 1.6, 1.7, 3.2, 3.3 og 3.5.

Stk. 3 En ikke-obligatorisk delprøve efter § 14, stk. 4, skal afholdes på et særskilt område eller i en avanceret simulator for at bedømme chaufførens evne til rationel kørsel baseret på sikkerhedsregler, herunder vedkommendes evne til at føre køretøjet på veje i forskelligartet tilstand efter vejrforhold og tidspunkt på døgnet. Varigheden af prøven kan fratrækkes varigheden af køreprøven efter stk. 2, dog højst med 30 minutter.

§ 20

Færdselsstyrelsen udarbejder og tilrettelægger den skriftlige prøve efter § 15, stk. 4. Prøven aflægges i et prøveaflæggelsessystem anvist af Færdselsstyrelsen og omfatter mindst ét spørgsmål inden for hvert emne, der fremgår af bilag 1.

Stk. 2 En praktisk prøve i lastsikring efter § 15, stk. 5, skal have en varighed på mindst 30 minutter og afholdes som en del af uddannelsen. Prøven bestås, hvis chaufføren udviser forståelse og evner for praktisk anvendelse af de grundlæggende regler for lastsikring. Bedømmelsen foretages af underviseren.