- Side 156 -
lignende forhold og havde gjort det i de sidste 2 år forud for dødsfaldet eller 2) levede sammen på fælles bopæl og ventede, havde eller havde haft et fællesbarn, jf. DSL § 111 a, stk. 1. En fælles bopæl anses ikke for ophørt ved midlertidigt ophold i anden bolig eller ved ophold i institution, jf. § 111 a, stk. 2.
(...)
Hvis en samlever ved testamente er indsat som arving, anses den nævnte ret som en ret til inden for sin arvelod at overtage de pågældende genstande til vurderingsbeløbet mod at betale et eventuelt overskydende beløb kontant til boet, jf. DSL § 111 a, stk. 3.
(...)
Ønsker samleveren og en arving at overtage det samme aktiv, har samleveren fortrinsret, jf. DSL § 111 a, stk. 4. En særlivsarving efter den førstafdøde samlever har dog fortrinsret til at overtage aktivet, hvis dette har særlig erindringsværdi for den pågældende.
(...)
De her nævnte regler gælder dog ikke for aktiver, som arveladeren har rådet over ved testamente, jf. DSL § 111 a, stk. 5.
(...)
Samleverens udtagelsesret efter DSL § 111 a omfatter også fast ejendom, herunder ejerboliger og andelsboliger. Om forholdet mellem denne udtagelsesret og andelsboligforeningens vedtægter se Svend Danielsen i T:FA 2006 s. 1 ff. (»Andelsboliger og familieretten«).