Energioplysningsbekendtgørelsen § 8

Denne konsoliderede version af energioplysningsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om energivirksomheder og bygningsejeres oplysningsforpligtelser overfor slutkunder og slutbrugere om energiforbrug og fakturering m.v.

Bekendtgørelse nr. 29 af 14. januar 2025

§ 8

Den faktureringsansvarlige skal sikre, at slutkunder og slutbrugere modtager en faktura for varmeforbrug på grundlag af det faktiske forbrug eller aflæsninger af varmefordelingsmålere mindst én gang årligt.

Stk. 2 Den faktureringsansvarlige kan indføre et system, hvor slutkunden eller slutbrugeren i bygninger, hvor varmeforbruget ikke måles ved hjælp af fordelingsmåling på grundlag af varmefordelingsmålere, selv foretager aflæsning af fordelingsmåleren eller afregningsmåleren og underretter om aflæsningen. Kun i de tilfælde, hvor slutkunden eller slutbrugeren ikke har givet meddelelse om aflæsning af fordelingsmålere for det årlige varmeforbrug, baseres faktureringen på et anslået forbrug eller en fast takst.

Stk. 3 Følgende oplysninger skal meddeles slutkunder og slutbrugere i eller sammen med deres fakturaer på en klar og letforståelig måde, når fakturaen er baseret på faktisk varmeforbrug eller aflæsninger af varmefordelingsmålere:

  • 1) De faktiske aktuelle priser og aktuelt faktisk energiforbrug eller samlede varmeomkostninger og aflæsninger af varmefordelingsmålere.

  • 2) Oplysninger om brændselssammensætningen og de hermed forbundne årlige drivhusgasemissioner, herunder for slutkunder og slutbrugere, der forsynes via fjernvarme, og en beskrivelse af de forskellige afgifter, gebyrer og takster, der anvendes.

  • 3) Varmedistributionsvirksomhedens rangeringskategori, jf. § 18, stk. 1. Rangeringen skal udarbejdes efter Energistyrelsens rangeringsmodel, der kan findes på ens.dk.

  • 4) Sammenligninger af slutkundens eller slutbrugerens aktuelle energiforbrug med forbruget i samme periode året før, i det omfang oplysningerne om denne periodes energiforbrug haves, i en grafisk fremstilling og korrigeret for graddage.

  • 5) Kontaktoplysninger om slutkundeorganisationer, energimyndigheder eller lignende organer, herunder websteder, hvorfra der kan hentes oplysninger om, hvilke foranstaltninger til forbedring af energieffektiviteten der tilbydes, og om sammenlignende slutkunde- og slutbrugerprofiler og objektive tekniske specifikationer for energiforbrugende udstyr.

  • 6) Oplysninger om tilknyttede klageprocedurer.

  • 7) En sammenligning med en normeret, gennemsnitlig slutkunde eller referenceslutbruger i samme brugerkategori. I forbindelse med elektroniske fakturaer, jf. stk. 4, kan sådanne sammenligninger i stedet gøres tilgængelige online med henvisning i fakturaerne.

Stk. 4 Den faktureringsansvarlige sikrer, at slutkunder får mulighed for at vælge elektroniske fakturaer og faktureringsoplysninger, jf. stk. 1 og 3, og at de får en let og forståelig redegørelse for, hvordan fakturaen er fremkommet. Fakturaer, der ikke er baseret på faktisk forbrug eller aflæsninger af varmefordelingsmålere, skal indeholde en klar og letforståelig redegørelse for, hvordan det beløb, der er angivet på fakturaen, er beregnet, og som minimum indeholde de oplysninger, der er omhandlet i stk. 3, nr. 4 og 5.

Stk. 5 Den faktureringsansvarlige sikrer, at slutkunder og slutbrugere efter anmodning oplyses om andelen af vedvarende energi i fjernvarmesystemet.