- Side 133 -
...har han også et krav mod arbejdstageren – dog aldrig, hvis arbejdstageren kun har handlet simpelt uagtsomt, og skaden er dækket af en tingsforsikring eller driftstabsforsikring hos skadelidte selv eller af en ansvarsforsikring, som arbejdsgiveren har tegnet, jf. reglen i erstatningsansvarslovens § 19, stk. 3. Om de tilfælde, hvor skadelidte herefter
- Side 138 -
...sidstnævnte – rummelige – ord giver domstolene betydelige muligheder for at lempe et barns erstatningsansvar, hvis man finder, at der er behov herfor. Navnlig det skadevoldende barns og den skadelidtes forsikringsforhold kommer i denne forbindelse i betragtning (jf. herved også de nedenfor omtalte regler i erstatningsansvarslovens §§ 19, 20 og 24, stk. 1).
- Side 142 -
...én gang), men vælger man den anden mulighed – den såkaldte kompensationsløsning – står man over for det næste spørgsmål: Skal man lade tabet blive hos forsikringsselskabet (og altså »frede« skadevolderen), eller skal man give selskabet regres mod skadevolderen? De afgørende lovbestemmelser på området er reglerne i erstatningsansvarslovens §§ 19-22:
(...)
- Side 143 -
...ved udøvelse af offentlig eller erhvervsmæssig virksomhed, jf. lovens § 19, stk. 1 og 2. Som nævnt ovenfor i afsnit 2 er reglerne i erstatningsansvarslovens § 19 (og § 20) i et væsentligt omfang ensbetydende med, at skadevoldere, som ikke volder skade ved erhvervsudøvelse, slet ikke ifalder erstatningsansvar, når en tingsskade er forsikringsdækket.
(...)
De netop ovenfor omtalte regler i erstatningsansvarslovens §§ 19 og 20 om betydningen af skadelidtes forsikring eller skadelidtes status af selvforsikrer gælder ikke for det erstatningsansvar, der følger af færdselslovens, luftfartslovens og sølovens regler, jf. lovens § 21.
(...)
Bestemmelserne i erstatningsansvarslovens §§ 19-22 (og i øvrigt også §§ 23-25, der ligeledes er omtalt her i kapitlet) gælder såvel ved erstatning i kontraktforhold som – naturligvis – ved erstatning uden for kontraktforhold.