- Side 170 -
Da det er umuligt at opstille en regel, der kan dække alle situationer, hvor inhabilitet kan optræde, må afgørelsen altid træffes ud fra en vurdering af den konkrete sag. Forvaltningslovens § 3, stk. 1, beskriver i nr. 1-4 dog fire konkrete inhabilitetssituationer. Hertil kommer en opsamlingsbestemmelse (nr.
(...)
- Side 171 -
...bekendtgørelse. Selvom den pågældende person er påvirket heraf, fx en lokalplan, kan der almindeligvis ses bort fra inhabiliteten, da interessen i sagen vil være for lille til at statuere inhabilitet, medmindre der foreligger særlige omstændigheder, fx at den pågældendes ejendom ifølge lokalplanen skal eksproprieres eller ligger tæt på et berørt område.
- Side 172 -
...forvaltningslovens § 3, stk. 1, såfremt bestemmelsen også gjaldt for myndigheder. Myndighedsinhabilitet foreligger således, når myndigheden skal tage stilling til forhold, hvor den selv er part eller i øvrigt har en særlig interesse i sagens udfald. Det vil være sjældent der foreligger myndighedsinhabilitet ved kollegiale organer som menighedsråd.
- Side 174 -
...at ved kollegiale forvaltningsmyndigheders valg af medlemmer til hverv kan et medlem, uanset bestemmelsen i forvaltningslovens § 3, stk. 1, deltage, selvom om medlemmet er bragt i forslag, må imidlertid som en undtagelsesregel fortolkes ret snævert som vedrørende mere politisk prægede afgørelser om kollegiale forvaltningsmyndigheders egne forhold.
- Side 175 -
...økonomisk interesse i sagens udfald. Det tilføjedes, at en sådan slægtsmæssig tilknytning endvidere vil være omfattet af reglerne om inhabilitet i § 26 i menighedsrådsloven. Der forelå således, konstaterede biskoppen, inhabilitet for begge menighedsrådsmedlemmer i den konkrete sag, hvor præsteansættelsen vedrørte svogeren, der havde søgt stillingen.
- Side 180 -
Stk. 1 er som nævnt en egentlig habilitetsregel og en særregel for præster, som selvsagt er omfattet af de almindelige habilitetsregler i forvaltningslovens § 3.
- Side 184 -
Bestemmelsen i stk. 5 er som nævnt en egentlig inhabilitetsregel, som supplerer inhabilitetsreglerne i forvaltningslovens § 3.
- Side 186 -
...at sagens behandling kan foregå frit og uden påvirkning af den pågældendes tilstedeværelse i lokalet (Espersen, s. 103). Se også Fenger, s. 249. Retsgrundsætningen supplerer således bestemmelsen i forvaltningslovens § 3, stk. 3, hvorefter den pågældende hverken må deltage i afgørelsen eller i øvrigt medvirke ved behandlingen af den pågældende sag.