Bemærk, at § 15c blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 15c, om det har en betydning.
- Side 292 -
Også andre forskelle mellem de to omdannelsesformer kan få betydning, se hertil eksempelvis SKM2009.484HR, hvor Højesteret fandt, at SKAT med rette havde tilbagekaldt en tilladelse til skattefri tilførsel af aktiver, idet retten blandt andet afviste, at området for virksomhedsomdannelsesloven § 1, stk. 3, og fusionsskattelovens § 15 c var det samme.
(...)
...hvorefter der, i det omfang en række (objektive) betingelser er opfyldt, ikke kræves tilladelse for at kunne gennemføre en skattefri tilførsel af aktiver. Ved lov nr. 525 af 12. juni 2009, lov nr. 254 af 30. marts 2011 samt lov nr. 591 af 18. juni 2012 er regelsættet om gennemførsel af en skattefri tilførsel af aktiver blevet ændret på visse punkter.
(...)
Indførelse af fusionsskattelovens § 15 c, stk. 1, 4. pkt., medfører således et to-strenget system, således at aktionæren kan vælge mellem at gennemføre en skattefri tilførsel af aktiver med tilladelse efter § 15 c, stk. 1, 1. og 2. pkt., eller uden tilladelse efter § 15 c, stk. 1, 4.-8. pkt.
...23. december 2012. der igen er baseret på fusionsdirektivet.289289. 90/434/EØF, med ændringerne i Rådets direktiv 2005/19/EF af 17. februar 2005, sammenskrevet i direktiv 2009/133/EF. Regelsættet kan være ganske vanskeligt forståeligt alene ved en læsning af bestemmelserne og de til bestemmelserne udstedte cirkulærer, vejledninger, bindende lignings-
- Side 294 -
Endvidere medfører fusionsskattelovens § 15 c, stk. 3-6, at regelsættet endvidere kan finde anvende på en række specifikt angivne selskaber, som umiddelbart ikke vil være omfattet af § 15 c, stk. 1. Dette regelsæt vil ikke nærmere blive gennemgået, idet der er tale om meget konkrete bestemmelser med et ganske begrænset anvendelsesområde.
- Side 297 -
...således ikke være nødvendig for at opfylde kravet om, at det der tilføres det modtagende selskab er en gren af en virksomhed, men da maskinen naturligt har hørt til denne gren af virksomheden i det indskydende selskab, vil det være et krav, at denne også overdrages til det indskydende selskab, jf. herved fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2, 1. pkt.
(...)
- Side 298 -
...har en sådan karakter, at det ikke kan anses for tilhørende den erhvervsmæssige virksomhed i noget af selskaberne. Dette kan være tilfældet, hvor der er tale om en privatbolig, bil eller lignende, der tjener til brug for hovedaktionæren, jf. herved også TfS 1998.13 LR.298298. I sagen fandtes alene en – af to – biler at være til brug i virksomheden.
(...)
- Side 300 -
...SKM2008.924SR. Se endvidere SKM2006.9SKAT refereret ovenfor under punkt 10.2.2.3, hvor SKAT indledningsvist fandt, at en portefølje af udlejningsejendomme kunne tilføres til et nystiftet selskab efter fusionsskattelovens § 15 c, men hvor ansøgningen blev afslået med den begrundelse, at der ikke var tale om en forretningsmæssigt begrundet tilførsel.
(...)
- Side 301 -
...omfattet udenlandsk holdingselskabs besiddelse af aktier i et datterselskab i sig selv kunne karakteriseres som virksomhed.« SKAT fandt ikke, at formuleringen »den samlede … virksomhed« i fusionsskattelovens § 15 C skabte holdepunkter for at antage, at det ikke var den almindelige skatteretlige forståelse af begrebet »virksomhed«, der skulle anvendes.
(...)
- Side 303 -
...skattefri tilførsel af aktiver til nogle datterselskaber, jf. fusionsskattelovens § 15 c. Selskabet havde flere divisioner, hvoraf nogle ønskedes udskilt ved tilførsel af aktiver. Selskabet ejede direkte og indirekte en række selskaber, hvoraf kun nogle ønskedes omfattet af tilførslen. Andre selskaber ønskedes derimod bevaret i det indskydende selskab.
(...)
- Side 305 -
...virksomheden skal tilføres til det modtagende selskab, er det ikke muligt at undlade tilførsel af aktiver eller passiver til det modtagende selskab, uanset at de pågældende aktiver eller passiver ikke er nødvendige for virksomhedens videreførelse i det modtagende selskab, forudsat at de naturligt hører til denne gren af den oprindelige virksomhed.
(...)
- Side 306 -
...der tilføres det modtagende selskab, betyde, at de sammen enten skal tilføres det modtagende selskab eller forblive i det indskydende selskab, alt afhængig af hvilken gren af virksomheden – om nogen – de tilhører. Dette betyder, at der er et ubetinget krav om, at låneprovenu og låneforpligtelse i denne situation skal følge hinanden, jf. herved også:
(...)
...hænger sammen med forpligtelsen til at tilbagebetale lånet. Det kan derfor i sagens natur – i al fald i en situation som den foreliggende – ikke forekomme, at låneprovenuet og tilbagebetalingsforpligtelsen hører til to forskellige grene af virksomheden. Betingelserne i fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2, kan således ikke anses for opfyldt, såfremt der
(...)
- Side 307 -
...overordnede målsætning, men det er derimod konkret i relation til tilførsel af aktiver – et resultat, der alternativt alene kan opnås ved efterfølgende udlodning som udbytte fra det modtagende selskab, hvilket vil være i strid med kravet om fuld vederlæggelse i ejerandele ved anvendelse af reglerne om tilførsel af aktiver i fusionsskattelovens § 15 c.
(...)
- Side 308 -
...X-aktiviteterne, ville den have haft den kapitalstruktur, der nu efterfølgende søges etableret ved lånoptagelsen. Det forhold, at selskab A hidtil har valgt at egenfinansiere Y-aktiviteten frem for at lade denne aktivitets investeringer fremmedfinansiere, bør ikke ved den nu ønskede spaltning komme selskabet til skade. Herefter gav Ligningsrådet tilladelse.
(...)
- Side 309 -
...at der var foretaget en opdeling af låneprovenu og tilbagebetalingspligt, som herefter må anses for at være i strid med forbuddet mod kontantvederlag og grenkravet i fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2. Der har derfor ikke været hjemmel til at give tilladelsen af 29. juni 1998. Højesteret fandt derfor at den ulovlige tilladelse kunne tilbagekaldes.
...fastslår, at der foreligger en gren af en virksomhed,310310. Og dermed er dette også mindstekravet til en virksomhed i fusionsskattelovens forstand. såfremt alle aktiver og passiver i en afdeling af et selskab, som ud fra et organisationsmæssigt synspunkt udgør en selvstændig bedrift, dvs. en samlet enhed, der kan fungere ved hjælp af egne midler.
(...)
- Side 310 -
...vurdering, der foretages af SKAT, men i sidste instans skal foretages af de danske domstole. Det er således ikke undergivet EU-Domstolens prøvelsesret at tage stilling til, hvorvidt det modtagende selskab er i stand til at fungere ved egne midler i fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2’s forstand, jf. herved også EU-Domstolens afgørelse i TfS 2002.211.
(...)
- Side 311 -
...datterselskabers forpligtelser i henholdsvis penge- og finansieringsinstitutter blev ophævet. A A/S anmodede Ligningsrådet om tilladelse til tilførsel af aktiver til selskab B A/S. Ansøgningen var vedlagt udkast til åbningsbalancer for indskydende og modtagende selskab, af hvilke det bl.a. fremgik, at den altovervejende del af de finansielle aktiver blev i det
- Side 313 -
...der sker (delvis) kontantvederlæggelse, er, at tilførslen ikke er omfattet af fusionsskattelovens § 15 c og dermed ikke skattefri. Dette ændrer dog ikke ved, at tilførslen er civilretligt gennemført og dermed skattepligtig, medmindre der efterfølgende opnås tilladelse til omgørelse til en skattefri tilførsel af aktiver, jf. nærmere herom nedenfor.
- Side 315 -
...udlodning foretaget efter en skattefri tilførsel af aktiver er i strid med kontantvedlæggelsesforbuddet. SKAT fandt, at den efterfølgende udlodning måtte betragtes som en del af kontantvederlæggelsen, hvilket blev stadfæstet af landsskatteretten. Ved sagens behandling for Østre Landsret blev spørgsmålet indbragt for EU-Domstolen med følgende spørgsmål:
(...)
- Side 316 -
...aktiver var ikke mangelfuldt begrundet, og afgørelsen om tilbagekaldelse led heller ikke i øvrigt af mangler, der kunne medføre, at afgørelsen var ugyldig. Skattemyndighederne havde ikke tilsidesat sine pligter til at undersøge sagen og vejlede skatteyderen, og Højesteret tiltrådte derfor, at Skatteministeriet var frifundet for en påstand om erstatning.
(...)
- Side 317 -
...Landsskatteretten ligeledes på baggrund af en konkret vurdering fandt, at en efterfølgende udlodning af 1 mio. kr. var i strid med fusionsskattelovens § 15 c. og på den baggrund finder, at udlodningen er i strid med fusionsskattelovens § 15 c, idet Højesteret finder, at udlodningen må anses som en integreret del af vederlaget for de tilførte aktiver.
(...)
SKM2006.403SKAT er derimod et eksempel på, at SKAT efter en konkret vurdering ikke fandt, at en udlodning, selv om den oversteg årets resultat, ville være i strid fusionsskattelovens § 15 c:
(...)
I SKM2001.342TSS blev udlodning derimod anset som værende i strid med fusionsskattelovens § 15 c:
(...)
- Side 318 -
...altså ca. 1,0 mio. kr. – reelt udgjorde et kontant vederlag i forbindelse med den foretagne tilførsel af aktiver. Såfremt udlodningen blev gennemført, ville dette således, efter Told- og Skattestyrelsens opfattelse, være en overtrædelse af fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2, medførende at der ville være tale om en skattepligtig virksomhedsoverdragelse.
(...)
...henholdsvis TfS 1997.705 LR og TfS 1997.737 LR. kom til at omfatte det indskydende selskab I ApS, blev den herved i strid med kontantvederlagsforbuddet, eftersom det indskydende selskab derved fik tilbageført nogle af de midler, som – per definition – skulle forblive i det modtagende selskab, såfremt fusionsskattelovens § 15 c skal kunne anvendes.
(...)
- Side 319 -
...anparterne i holdingselskab B blev solgt til selskab D, eftersom man fandt, at de øvrige anmodninger alle indebar, at der – i umiddelbar tilknytning til tilførslen – skete et tilbagesalg af aktier fra A til C, medførende at der reelt blev tale om kontantvederlag i forbindelse med tilførslen og dermed i strid med fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2.
(...)
- Side 320 -
...måde319319. Således som bestemmelserne fortolkes af Skatterådet og EU-Domstolen. udtryk for, at der ikke dermed kan foreligge en overtrædelse af fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2’s objektive krav om forbud mod vederlag i form af andet end ejerandele eller i øvrigt kravene om henholdsvis organisatorisk enhed eller evnen til at kunne fungere ved egne midler.
(...)
- Side 321 -
...ikke er tale om en tilsidesættelse af fusionsskattelovens § 15 c, stk. 2, som sådan, men derimod, at vedtægtsændringen – i almindelighed – statuerer en afståelse af aktierne. Hvornår der foreligger en afståelse i kraft af vedtægtsændringer eller aktionæroveroverenskomst, må bero på en konkret vurdering.320320. Se hertil ovenfor kap. 7.2 og 8.4.2.2.
- Side 322 -
...avancebeskatningsregler i aktieavancebeskatningslovens §§ 8 og 9 – ville komme til beskatning ved salg inden for en treårig periode. Dette forhindrede at salg indenfor en 3-årig periode efter gennemførslen af tilførslen var attraktivt. Ved lov nr. 525 af 12. juni 2009 er fusionsskattelovens § 15 d, stk. 4, imidlertid blevet ændret, således at de aktier, som det indsky-
- Side 325 -
...nr. 343 af 18. april 2007 og ændret ved lov nr. 525 af 12. juni 2009. Man skal således ved fortolkning af den praksis der ligger på området – i perioden fra 2007 til og med 2009 – være særlig opmærksom på, at regelsættet netop delvist er ændret ved skattereformen i 2009, og at betingelserne for at anvende det objektive regelsæt dermed blev ændret.
- Side 326 -
...medføre, at den gennemførte tilførsel af aktiver bliver skattepligtig, det vil sige, at indskydende selskab bliver skattepligtigt af de avancer og genvundne afskrivninger, der kan konstateres ved tilførslen. Bestemmelsen er objektiv, således at aktierne i det modtagende selskab ikke kan afstås uden at den gennemførte tilførsel bliver skattepligtig.
- Side 330 -
...sambeskattede moderselskab H1 Holding ApS efter en skattefri tilførsel af aktiver efter fusionsskattelovens § 15 c, hvor H1 Holding ApS er det modtagende selskab? SKAT svarede bekræftende på spørgsmål 1, men benægtende på spørgsmål 2. Dette blev indbragt for landsskatteretten, der ændrede SKATs besvarelse af spørgsmål 2, bl.a. med følgende begrundelse: