- Side 217 -
...hvis opfyldelse Folketingets medvirken er nødvendig, eller som i øvrigt er af større betydning, og som ikke er dækket af et allerede meddelt § 19-samtykke, kræves tilsvarende Folketingets (evt. Finansudvalgets) samtykke. Spørgsmålet om indhentelse af § 19-samtykke til indgåelse af internationale forpligtelser er behandlet nærmere ovenfor i kapitel 12.
- Side 221 -
...valgbarhed og grundlovens § 16 om Folketingets og regeringens kompetence til at rejse rigsretstiltale) er så snævert forbundet med forfatningens samlede struktur, at de næppe kan overlades i medfør af grundlovens § 20, selv om de i øvrigt tilkommer rigets myndigheder, jf. herom Zahle 2001 s. 267 f. samt Michael H. Jensen og Jørgen Albæk Jensen 1991 s. 287.
- Side 226 -
...er opnået et flertal på fem sjettedele af Folketingets medlemmer til overladelsen, hjemler grundloven imidlertid, at der kan afholdes en bindende folkeafstemning om et i lovsform givet folketingssamtykke efter grundlovens § 19 til indgåelse af en traktat, til hvis opfyldelse det er nødvendigt at overlade beføjelser til en international organisation.
(...)
- Side 227 -
...folkeafstemning om Danmarks indgåelse af Edinburgh-afgørelsen og Maastricht-traktaten efter grundlovens § 42. Det fremgår således af grundlovens § 42, stk. 6, 2. pkt., at et folketingssamtykke efter grundlovens § 19 afgivet i lovsform ikke kan komme til folkeafstemning, medmindre det ved særlig lov bestemmes, at en sådan afstemning skal finde sted.
- Side 229 -
...regeringen med Folketingets samtykke opsiger den eller de traktater, der ligger til grund for det pågældende overstatslige samarbejde, jf. grundlovens § 19. I denne tilbagekaldelsessituation sker der ikke en formel ophævelse af overladelsesloven, men loven må som følge af opsigelsen anses for uvirksom, jf. Poul Andersen 1954 s. 498 f. og Ross 1980 s. 412.
- Side 230 -
...grundlovens § 20 sig imellem grundlovens § 19 og grundlovens § 88. Grænsefladen nedad mod grundlovens § 19 henholdsvis opad mod grundlovens § 88 er afgørende for, hvilke procedurer der skal følges i forbindelse med indgåelse af traktater. Oversigtspræget kan der siges at eksistere fire forskellige situationer svarende til fire forskellige traktattyper:
(...)
...folkeafstemning efter grundlovens § 42, jf. grundlovens § 20, stk. 2, 2. pkt. 4 Traktater, der kræver en grundlovsændring: En traktat, der indebærer overladelse af forfatningsretlige beføjelser, der efter deres karakter og/eller omfang ikke kan overlades efter grundlovens § 20, kan alene gennemføres efter proceduren for grundlovsændringer efter grundlovens § 88.