- Side 94 -
...og Stål Fællesskab) blevet stiftet året før, og der var fremskredne planer om oprettelse af EØF, nu EU. Der blev derfor taget højde for behovet for evt. dansk medlemskab af EF/EU i 1953-grundloven gennem indsættelse af grundlovens § 19 og § 20, der er de bestemmelser i grundloven, der benyttes, når Danmark ratificerer traktater i relation til EF/EU.
(...)
...til godkendelse eller forkastelse efter de for folkeafstemninger i § 42 fastsatte regler.« kan der ske suverænitetsafgivelse, f.eks. overdragelse af lovgivningskompetence og domskompetence til internationale institutioner i nærmere bestemt omfang, hvis et lovforslag herom enten vedtages af 5/6 af Folketingets medlemmer eller ved en folkeafstemning.
(...)
...januar 1973. Grundlovens § 20 blev også benyttet, da Maastricht-traktaten, der oprettede EU, blev ratificeret i 1993 og da Amsterdam-traktaten blev ratificeret i 1998. Tiltrædelse til de øvrige traktatændringer vedrørende EU163163. Se om traktatudviklingen i EU Ulla Neergaard og Ruth Nielsen: EU Ret, Kbh. 2016 kapitel 1. skete efter grundlovens § 19.