- Side 789 -
Det fremgår af grundlovens § 55, at det ved lov bestemmes, at Folketinget vælger en eller to personer til at have indseende med statens civile og militære forvaltning. Bestemmelsen, der stammer fra grundlovsændringen i 1953, blev til efter svensk forbillede.
- Side 790 -
Ifølge grundlovens § 55 bestemmes det ved lov, at Folketinget vælger en eller to personer, der ikke er medlemmer af tinget, til at have indseende med statens civile og militære forvaltning. Bestemmelsen stammer fra grundlovsændringen i 1953. Af bemærkningerne til forfatningskommissionens forslag til bestemmelsen fremgik bl.a. følgende:
(...)
- Side 792 -
Ombudsmandens forhold til regeringskompetencerne er hverken omtalt i forarbejderne til grundlovens § 55 eller ombudsmandsloven, ligesom det forekommer overflødigt at nævne, at tidligere grundlove ikke kan bidrage med relevant materiale.23852385. Det samme gælder af gode grunde den politiske idéhistorie.
- Side 794 -
...Gøtze samtidig omtaler ombudsmandens praksis vedrørende benådningssager. Han anfører i den forbindelse, at der ikke er »[h]indringer... for at inddrage regeringsbeføjelser i henhold til særlige grundlovsregler under ombudsmandskontrollen«.23942394. Zahle, 2006, s. 364. Tilsvarende anfører Helle Bødker Madsen i »Forvaltningsret – Almindelige emner«,
- Side 802 -
...kommer specifikt i forhold til ombudsmandsloven, at Folketinget ikke udgør en del af »den offentlige forvaltning«. Begrænsningen i ombudsmandens kompetence indebærer, at han ikke kan behandle klager over indholdet af de love, som Folketinget har vedtaget, ligesom ombudsmanden heller ikke i øvrigt kan beskæftige sig med lovgivningspolitiske spørgsmål.