Bemærk, at § 33C blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 33C, om det har en betydning.
- Side 73 -
...personers afståelse efter aktieavancebeskatningslovens § 12, nemlig at gevinst på aktier medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst – dette gælder uanset ejerandel og ejertid. Formålet med aktieavancebeskatningslovens § 34 er endvidere det samme som formålet med kildeskattelovens § 33 C, nemlig at give mulighed for, at en virksomhed, der dri-
- Side 74 -
...litra d.7676. Boafgiftslovens § 22, stk. 1, litra d: »Personer, der har haft fælles bopæl med gavegiver i de sidste 2 år før modtagelsen af gaven, og personer, der tidligere har haft fælles bopæl med gavegiver i en sammenhængende periode på mindst 2 år, når den fælles bopæl alene er ophørt på grund af institutionsanbringelse, herunder i en ældrebolig.«
(...)
...viser det sig efterfølgende, at sønnen ikke kan eller ønsker at videreføre den selskabsdrevne virksomhed, ville sønnen efter de indtil 1.1.2009 dagældende regler ikke kunne tilbageoverdrage anparterne til faderen med succession. Efter den 1. januar 2009 er der imidlertid under visse betingelser mulighed for at overdrage anparterne tilbage til forældre-
- Side 77 -
...er nogen begrænsning i størrelsen af den andel af virksomheden der kan overdrages i medfør af kildeskattelovens § 33 C. Kravet i aktieavancebeskatningslovens § 34, stk. 1, nr. 2, er så beskedent, at det i praksis kommer til at virke således, at der ikke er nogen egentlig begrænsning i størrelsen af den andel af aktiekapitalen, der skal overdrages.
(...)
...succession. Dette harmonerer med kildeskattelovens § 33 C, hvor udlejning af fast ejendom ikke anses som erhvervsmæssig virksomhed, således at en udlejningsejendom ikke kan overdrages med succession. En virksomhedsejer kan dermed ikke undgå begrænsningen i kildeskattelovens § 33 C i relation til overdragelse af faste ejendomme med succession ved at omdanne
(...)
- Side 78 -
...kildeskattelovens § 33 C og aktieavancebeskatningslovens § 34, at såfremt virksomhedsejeren er næringsdrivende med køb og salg af fast ejendom, vil han kunne overdrage udlejningsejendommene med succession, jf. kildeskattelovens § 33 C, hvorimod enhver form for overdragelse af aktier i et ejendomsselskab, er udelukket i medfør af aktieavancebeskatningslovens § 34.
(...)
- Side 84 -
Afgørelsen viser den væsentlige forskel mellem overdragelse efter kildeskattelovens § 33 C og aktieavancebeskatningslovens § 34, idet en virksomhed som ovenfor anført ville kunne overdrages med succession, såfremt virksomheden var drevet i personligt regi.
- Side 88 -
...medføre beskatning af en eventuel avance som aktieindkomst i medfør af aktieavancebeskatningslovens almindelige regler, jf. personskattelovens § 8 a. Som ved overdragelse af aktiver med succession, jf. kildeskattelovens § 33 C, er konsekvensen for overdrageren af at anvende § 34, at overdragelsen ikke vil udløse nogen form for beskatning hos denne.
(...)
Der kan kun succederes, såfremt der konstateres en avance, men derimod ikke, hvis der konstateres et tab, jf. aktieavancebeskatningslovens § 34, stk. 4, der henviser til kildeskattelovens § 33 C, stk. 3.
- Side 89 -
...af aktierne. Denne bestemmelse fraviger dermed det almindelige udgangspunkt i aktieavancebeskatningslovens § 13 og § 14. Dette er en værnsregel, der skal modvirke, at forældre overdrager en aktiepost til et barn, der derefter videresælger aktieposten til tredjemand, således at overdragelsen alene har haft til formål at udnytte barnets tab på aktier.
- Side 90 -
...krav vil fremover (alene) være et bevisbyrdemæssigt spørgsmål, i relation til hvorvidt overdrager/erhverver kan dokumentere, at der er sket overdragelse med succession. En sådan dokumentation vil dog ofte foreligge i form af en gaveanmeldelse til SKAT af en eventuel gave ydet fra overdrager til erhverver i forbindelse med successionsoverdragelsen.
- Side 91 -
...med skattemæssige succession ikke kan gives dobbeltnedslag, hvorfor man ikke både kan opnå nedslag for den gaverelaterede del af den udskudte skat vedrørende overdragelsen efter kildeskattelovens § 33 C og for den objektivt beregnede passivpost efter kildeskattelovens § 33 D. Styresignalet er efterfølgende fulgt op i praksis, se hertil eksempelvis:
(...)
...handelsværdien eller i henhold til kildeskattelovens § 33 D ved beregning af en passivpost. Begge bestemmelser søgte således at udligne eventuelle fremtidige skattetilsvar, og der var ikke mulighed for at få reduktion for en latent skat efter begge bestemmelser. Der var valgfrihed for den skattepligtige, hvor nedslaget for en latent skat skulle placeres.
(...)
...kildeskattelovens § 33 C eller aktieavancebeskatningslovens § 34, kan overdrager/erhverver vælge at den latente skat8888. Se nedenfor under punkt 3.8 om opgørelse af værdien af den latente skatteforpligtelse. fragår i overdragelsessummen, alternativt, at der kompenseres for den latente skat ved at der beregnes en passivpost, der går til fradrag i gaveafgiften.
(...)
- Side 92 -
somhed med succession modtager en gave, skal betale gaveafgift i medfør af boafgiftslovens kapitel 5, mens søskende og søskendes børn er skattepligtige af en eventuel gave i medfør af statsskattelovens § 4, stk. 1, litra c. Der gælder således det samme her, som ved overdragelser af aktiver i medfør af kildeskattelovens § 33 C.
- Side 93 -
...højde for passivposten ved værdiansættelsen af de overdragne aktiver, opstår spørgsmålet om, hvilken metode, der er mest fordelagtig. Aktieavancebeskatningslovens § 34, jf. kildeskattelovens § 33 C, indeholder ikke fortolkningsbidrag til opgørelse af værdien af den overdragne latente skatteforpligtelse og denne skal derfor nærmere lægges fast på bag-
(...)
- Side 94 -
...2013 på www.bechbruun.com. Det skal således på baggrund heraf konkret vurderes, om det i det enkelte tilfælde er bedst at nedbringe gaveafgiften ved benyttelse af kildeskatteskattelovens § 33 D eller fratrække den latente skatteforpligtelse ved værdiansættelse af virksomheden, når der sker en overdragelse i medfør af aktieavancebeskatningslovens § 34.
- Side 96 -
...kontrolleret transaktion, har aftaleparterne mulighed for at undgå eventuel dobbeltbeskatning som følge af SKATs korrektion, ved eksempelvis at betale i henhold til den købesum SKAT finder er korrekt. Ligningslovens § 2 finder imidlertid alene anvendelse på såkaldt kontrollerede transaktioner, det vil sige overdragelser mellem følgende personkreds: