- Side 947 -
...tillæg A, s. 7147-7150 for en relatering af bestemmelserne til konkurrenceloven. begrænse anvendelsen af administrative tvangsindgreb, fx fremsendelse af spørgsmål eller gennemførelse af kontrolundersøgelser, jf. konkurrencelovens §§ 17, 18 og 18 a. Ikke overfor virksomheden, men den fysiske person, og sagen fsv. angår denne oversendes til politiet.
- Side 949 -
...ved fysisk inspektion, uanset at fx proportionalitetsbetragtninger normalt ville rangordne disse. Derudover kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, jf. konkurrencelovens § 10 a, pålægge dominerende virksomheder at udarbejde og indsende deres generelle samhandelsbetingelser med henblik på vurdering. Nedenfor behandles disse tre instrumenter nærmere.
...retssikkerhed ved forvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter, § 10, opstille en begrænsning ved at forbyde selvinkriminering. Spørgsmålet forelå i Konkurrencebegrænsende vedtagelse i Team DS-kæden, Konkurrencerådet, 1. december 2017, pkt. 142-154, hvor Konkurrencerådet dog afviste, at der var sket overtrædelse heraf. og det er
(...)
- Side 950 -
...regnskabsmateriale, udskrift af bøger, andre forretningspapirer og elektronisk lagrede data, men da lovteksten bruger ordet herunder, er listen ikke udtømmende. Anmodningen skal dog, jf. konkurrencelovens § 17, være rimelig og må ikke medføre, at modtageren af kravet tvinges til at tilstå en overtrædelse, dvs. der må ikke ske selvinkriminalisering.
...Cash & Carry Danmark, der specifikt vedrørte en overtrædelse af konkurrenceloven. Det samme skete i Østre Landsrets dom af 22. september 2021 i sag S-119/21: Anklagemyndigheden mod Sydkystens Automatik og N.N. samt fysiske personer, fx medlemmer af ledelsen, bestyrelsesmedlemmer. Det afgørende er, om de kan antages at repræsentere virksomheden.
- Side 951 -
...arbejdsforhold fra organisationer og virksomheder. De to bestemmelser er formentlig overlappende. Som udgangspunkt bør konkurrencelovens § 17 ikke anvendes til sager eller emner, der ligger udenfor lovens anvendelsesområde, hvilket normalt vil omfatte løn- og arbejdsforhold, jf. konkurrencelovens § 3. Omvendt har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen
(...)
- Side 952 -
en meget bred skønsmargin i anvendelsen af konkurrencelovens § 17, der også omfatter offentlige myndigheder.4040. Jf. 2020/1 LSF 116 Forslag til Lov om ændring af konkurrenceloven og straffeloven, pp. 123-124.
...være forpligtet til ex officio at overveje spørgsmålet og bringe det op. Derudover kan navnlig den opdelte proces, hvor der først føres civilbødesag mod virksomheden og herefter en straffesag mod fysiske personer, åbne for, at fysiske personer fra den sidste gruppe har afgivet vidneudsagn under den første sag. Spørgsmålet har foreligget i praksis.
(...)
- Side 953 -
...på den anden side også leverer beviser, der senere kan blive anvendt i en straffesag direkte mod ledelsen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil være forpligtet til at overveje dette, og eventuelt foreslå, at spørgsmålene besvares af andre.4646. Oplysningspligt og beskyttelse mod selvinkriminering, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, 2021, p. 14.
- Side 954 -
...2022, p. 1332. Det er desuden ikke noget krav, at mistanken er rettet mod den eller de virksomheder, som underkastes en kontrolundersøgelse. Det er tilstrækkeligt, at der er »mistanke« mod andre, og da § 18 (men ikke § 18 a) også finder anvendelse ved sektorundersøgelser, kan der reelt ikke stilles krav herom. De eneste betingelser, er derfor, at:
- Side 960 -
...straffeloven, p. 139-140. Jf. konkurrencelovens § 18 b, stk. 2, har repræsentanter for de udenlandske konkurrencemyndigheder ret til at deltage i en kontrolundersøgelse, der gennemføres på deres vegne, og kan også stille spørgsmål, jf. konkurrencelovens §§ 17 og 17 a.7373. 2020/1 LSF 116 Forslag til Lov om ændring af konkurrenceloven og straffeloven, p. 140.
- Side 962 -
...konkurrencelovens § 10 a, stk. 1, og gælder i 2 år, jf. § 10 a, stk. 2, fra afgørelsen er endelig. Som konsekvens af det sidste synes der etableret en retsstilling, hvor den periode, hvori et påbud efterprøves af Konkurrenceankenævnet, ikke indgår,8484. FT 2004-05, 1. samling, tillæg A, s. 1643. hvilket er usædvanligt, da klage hertil ikke har opsættende virkning.
- Side 964 -
...mangelfulde, ukorrekte eller vildledende oplysninger, jf. ovenfor, samt at modsætte sig en kontrolundersøgelse. Der kan dog ikke pålægges straf for at modsætte sig en kontrolundersøgelse i fx et privathjem. Egentlig fysisk hindring heraf kan formentlig medføre straf efter straffelovens § 119, stk. 3, om at hindre udførelsen af offentligt hverv og opgave.
- Side 965 -
...dokumenterne i praksis være betinget af, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har valgt at åbne en formel sag, dvs. overgå til analysefasen, jf. nedenfor. Begrebsmæssigt må den derfor udsondres fra den indledende fase, men kan eventuelt køre parallelt med undersøgelsesfasen i takt med, at dokumenter indsamlet under en kontrolundersøgelse frigives
- Side 978 -
...formalistisk at afvise aktindsigt med henvisning til, at der ikke er en sag, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, jf. konkurrencelovens § 17, har rettet henvendelse til en virksomhed. Reglerne om egenacces kan rette op herpå og således særligt få betydning, såfremt virksomheden ønsker oplysninger om grundlaget for, at der rettes en interesse mod den.