Bemærk, at § 61 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 61, om det har en betydning.
- Side 101 -
...Ørgaard, »Konkursret«, 9. udg., side 60. Indtrædelsesretten i ansættelsesforhold efter Konkurslovens § 63 gælder ikke kun den personkreds, der er omfattet af lønprivilegiet jf. Konkurslovens § 95. Boet har også ret til at indtræde i kontrakten med en administrerende direktør eller i aftaler med skyldnerens nærstående, jf. Konkursbetænkning II side 139.
(...)
- Side 103 -
...hertil, således som det kræves for afskedigelse af tillidsrepræsentanter. At der var tale om en ikke indtræden efter Konkurslovens § 61, gjorde ingen ændring heri. Voldgiftsretten statuerede, at der ikke forelå tvingende årsager, og pålagde boet at udrede godtgørelser på henholdsvis 150.000 og 85.000 kr. til tillidsrepræsentanterne efter hovedaftalen.
- Side 114 -
...rimeligt varsel, selvom parterne har aftalt et længere varsel eller uopsigelighed, jf. Konkurslovens § 61, stk. 1. Allerede inden den udtrykkelige regel i § 61 blev indsat i Konkursloven, var konkursboets mulighed for at foretage konkursregulering fastlagt i retspraksis, jf. blandt andet U 1937.485 H, U 1975.97/2H og U 1977.138 H (citeret nedenfor).
(...)
- Side 115 -
...9. udg., side 81 og Konkursbetænkning II side 134. Det forekommer ikke rimeligt, at medkontrahenten ved boets indtræden tvinges til at opfylde en modificeret aftale, hvilket imidlertid i et vist omfang opvejes af, at medkontrahenten på samme måde som konkursboet har adgang til at opsige aftalen med forkortet varsel, jf. Konkurslovens § 61, stk. 2.
(...)
For at afbøde urimelige følger af en konkursregulering kan skifteretten pålægge den, der foretager konkursreguleringen, at yde erstatning for afkortningen af opsigelsesvarslet, jf. Konkurslovens § 61, stk. 3.
- Side 117 -
...anmeldte chefredaktøren dog kun opsigelsesløn for 3 måneder. Konkursboet fik ikke medhold i, at dette varsel skulle konkursreguleres efter konkurslovens § 61 til funktionærlovens varsel på 1 måned, hvilket blev begrundet med, at der ikke var tale om et usædvanligt varsel, da han kom fra en uopsagt stilling, hvor han havde været beskæftiget i ca. 9 år.
(...)
- Side 118 -
...til den tid, hvor den tidligere ejer havde ledet virksomheden kunne medregnes som anciennitet i funktionærstillingen og yderligere 150.000 kr. som simpelt krav, da uopsigelighed måtte anses som vederlag for goodwill i forbindelse med salget af virksomheden (dommen, der vedrører tiden før Konkurslovens § 61, er kommenteret af Trolle i U 1975 B 122).
- Side 119 -
Efter sin ordlyd giver Konkurslovens § 61 alene adgang til at regulere længden af et opsigelsesvarsel. Højesteret har imidlertid anerkendt konkursregulering af en fratrædelsesgodtgørelse.
(...)
...opsigelsesperioden ikke må anvendes til afvikling af ferie, afspadsering eller lignende, konkursreguleres i medfør af Konkurslovens § 61, jf. Peer Schaumburg-Müller, Ole Steen Andersen og Bo Lauritzen, »Lønmodtagernes Garantifond«, side 121. Det svarer reelt til en forlængelse af opsigelsesperioden, at denne ikke kan anvendes til afvikling af ferie m.v.
- Side 120 -
Spørgsmålet er, om Konkurslovens § 61 giver adgang til at konkursregulere en opsigelse, der afgivet inden konkursen, samt om det nedregulerede varsel i bekræftende fald skal regnes fra boets meddelelse om konkursregulering eller fra det oprindelige opsigelsestidspunkt.
- Side 121 -
...udtrykket »Boet kan... med sædvanligt eller rimeligt varsel opsige en aftale...«. Efter sin ordlyd synes bestemmelsen kun at omfatte kontraktforhold, der løber på konkurstidspunktet. Der er ikke i ordlyden taget stilling til, om erstatningskrav i anledning af kontraktforhold, der er afbrudt inden konkursen, kan nedreguleres med hjemmel i bestemmelsen.
(...)
...bestemmelsen nævner intet om, at der med Konkurslovens § 61 var tilsigtet en kodificering af det almindelige konkursreguleringsprincip, og giver heller ikke i øvrigt holdepunkter for, at bestemmelsen kan anvendes til konkursregulering med tilbagevirkende kraft, jf. Konkursbetænkning II om Konkurs og Tvangsakkord, Betænkning nr. 606/1971, side 130 til 134.
(...)
I retsteorien er spørgsmålet, om der kan foretages konkursregulering med tilbagevirkende kraft, ikke entydigt besvaret. Mogens Munch, »Konkursloven med kommentarer« 7. udg., side 585, tiltrådte, at Konkurslovens § 61 i tilfæl-
(...)
- Side 122 -
...ansættelsesforholdet er afbrudt inden konkursen, da den, der er blevet opsagt af skyldneren inden konkursen, ellers ville være bedre stillet end den, der først bliver sagt op af boet. Kim Sommer Jensen, »Konkursregulering«, side 86 konkluderer, at Konkurslovens § 61 ikke finder direkte anvendelse, men kan bruges analogt, på kontrakter ophævet før dekretet.
(...)
Praksis har ikke fundet, at Konkurslovens § 61 gav grundlag for konkursreguleringen fra det oprindelige opsigelsestidspunkt.
(...)
...den 8. januar 1991 angår så kort en periode, at en begrænsning ved en opsigelse, såfremt appellanten forsat havde været ansat på fristdagen, ikke ville kunne foretages af boet i medfør af konkurslovens § 61. Denne bestemmelse kan ikke bringes i anvendelse på perioden før fristdagen. Heller ikke på andet grundlag vil der kunne ske konkursregulering.«
(...)
I en efterfølgende dom fra Sø- og Handelsrettens skifteret blev det tilsvarende lagt til grund, at konkurslovens § 61 ikke finder anvendelse, når kontraktforholdet er ophørt inden konkursen.
(...)
...almindelige grundsætninger i lovgivningen om konkurs, at en ansats lønkrav i et konkursbo er begrænset til tiden indtil den dag, hvor han kunne være opsagt med sædvanligt varsel« og videre »Boet, som ikke på noget tidspunkt har rekvireret arbejdsydelser fra anmelderen, findes derfor alene at måtte anerkende anmelderens krav på løn og andet vederlag
(...)
- Side 123 -
...kontraktforholdet er bragt til ophør inden konkursen. Erstatningskrav opstået inden konkursen kan således – hvis dommens præmisser følges – ikke konkursreguleres i medfør af Konkurslovens § 61. Dommen foretog imidlertid en nedregulering i medfør af det almindelige konkursreguleringsprincip, som blev antaget at gælde ved siden af Konkurslovens § 61.
(...)
- Side 124 -
...forarbejder angiver noget præcist om, fra hvilket tidspunkt konkursreguleringen kan foretages, forekommer det ubegrundet i disse tilfælde at sondre mellem, om konkursreguleringen sker i medfør af Konkurslovens § 61 eller det almindelige konkursreguleringsprincip. Se om problemstillingen Bo Lauritzen i U 2000 B 504 og Kim Sommer Jensen U 2001 B 13.
...arbejde for den nu konkursramte virksomhed, jf. Konkursbetænkning II side 132. I disse tilfælde har skifteretten mulighed for at tillægge lønmodtageren en erstatning for tabet ved, at opsigelsen sker med forkortet varsel. Der skal formentlig være tale om helt særlige tilfælde, for at et erstatningskrav efter Konkurslovens § 61, stk. 3 kommer på tale.
(...)
...fratrædelsesgodtgørelse på 3 måneders løn ud over fratrædelsesgodtgørelse efter Funktionærlovens § 2 a konkursreguleret bort. Da medarbejderen ikke ved opsigelsen i forbindelse med konkursen var stillet anderledes end mange andre lønmodtagere fandtes der ikke at foreligge sådanne særlige grunde, at der kunne tillægges ham erstatning efter Konkurslovens § 61, stk. 3.
- Side 125 -
...og erhververen må være det opsigelsesvarsel, der oprindeligt blev aftalt med arbejdsgiveren, der er afgørende, jf. Lars Svenning Andersen, »Lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse«, 3. udg., side 118. Anderledes A. Toft i U 1986 B 96, og Kim Sommer Jensen, »Konkursregulering«, side 156. Se om problemstillingen nedenfor afsnit 9.6.3.