Bemærk, at § 61 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 61, om det har en betydning.
- Side 184 -
...praksis. Justitsministeriet tilsluttede sig indvendingerne og fjernede i lovforslaget begrænsningen af erstatningskravet til 3 måneders løn, jf. Folketingstidende 1968-69, Tillæg A, spalte 3010-3011. Erstatningskrav for tiden efter konkursen er således kun begrænset af reglerne om konkursregulering, jf. Konkurslovens § 61, omtalt foran i afsnit 7.6.
- Side 196 -
...at kravet ikke kunne opretholdes over for konkursboet. Højesteret fandt, at fratrædelsesgodtgørelse kunne anses som et alternativ til et aftalt forlænget opsigelsesvarsel og i konkurssituationen tjente samme funktion. Den adgang til konkursregulering, der er hjemlet i Konkurslovens § 61, stk. 1 for opsigelsesvarsler, fandtes således også at omfatte
(...)
- Side 197 -
et godtgørelseskrav. Da det yderligere krav ikke fandtes sædvanligt eller rimeligt, måtte det anses for bortfaldet ved konkursregulering, jf. Konkurslovens § 61.
(...)
...anmelderens krav på fratrædelsesgodtgørelse finder retten, at godtgørelse ikke udgør et erstatningsbeløb for et lidt tab, idet dette tab erstattes af anmelderens krav på løn m.v. i opsigelsesperioden. Kravet på fratrædelsesgodtgørelsen er derfor efterstillet i medfør af Konkurslovens § 98, stk. 2.« Denne del af dommen blev stadfæstet af Østre Landsret.
- Side 202 -
Aftale mellem parterne om, at opsigelsesperioden ikke kan anvendes til afvikling af ferie udgør en forlængelse af opsigelsesvarslet, som kan konkursreguleres i medfør af Konkurslovens § 61, jf. Peer Schaumburg-Müller, Ole Steen Andersen og Bo Lauritzen, »Lønmodtagernes Garantifond«, side 121.