- Side 97 -
...27, stk. 2. Skifteretten kan undlade at kræve sikkerhedsstillelse, hvis særlige hensyn til fordringshaveren taler herfor. Bestemmelsen om statens dækning af boomkostninger blev indsat efter forslag fra Lønmodtagernes Garantifond, idet Justitsministeren i bemærkningerne til forslaget Folketingstidende 1976-77, 2. samling Tillæg A, spalte 383 nævner
(...)
- Side 99 -
Statens indeståelse for de med konkursbehandlinger forbundne omkostninger omfatter alene krav efter Konkurslovens § 93, nr. 2, hvorimod omkostninger ved konkursens indtræden, bl.a. omkostninger ved udfærdigelse og indgivelse af konkursbegæringen samt gæld, der pådrages boet under dets behandling, ikke er omfattet af hæftelsen.
(...)
...stilles bedre end andre rekvirenter, der selv må bære risikoen for, at der ikke er midler i boet til dækning af massekrav. Konkursrekvirenten fik således ikke medhold i, at statskassen hæftede for omkostninger ved indgivelse af konkursbegæring. Se om dommen i Lars Lindencrone Petersen og Anders Ørgaard, »Konkursloven med kommentarer«, 10. udg., side 252.
...opgøre kravene for lønmodtageren. Såfremt der har været flere møder i skifteretten, skal der ved salærudmålingen tages højde herfor. Gennemføres procedure om konkursbegæringen, kan skifteretten udmåle sagsomkostninger efter Retsplejelovens regler, hvis tvistens omfang og det med sagen forbundne arbejde gør det rimeligt, jf. Konkurslovens § 247, stk. 2.
- Side 100 -
...Adgangen til at disponere tilkommer i stedet kurator, der som udgangspunkt har adgang til at indtræde i eller at indgå aftaler med den virkning, at boet forpligtes på massekravsniveau, jf. Konkurslovens § 93, nr. 3. Ved udtrykket »boets indtræden« forstås således, at kurator forpligter konkursboet til at opfylde sin del af aftalen på massekravsniveau.
(...)
...efter Konkurslovens § 93 som gæld. Boet er derfor som udgangspunkt solvent. Etableringen af konkursboet svarer til den rekonstruktionsmodel, hvor skyldnerens aktiver flyttes til et nyt selskab med skyldneren som aktionær. Det ny selskab er på samme måde som et konkursbo afløftet virksomhedens gæld og kan disponere som en solvent forretningspartner.
- Side 103 -
...Østre Landsret, at boet ikke efter omstændighederne havde handlet ansvarspådragende ved ikke at overholde bestemmelserne i Virksomhedsoverdragelsesloven og Hovedaftalen. Godtgørelserne var derfor ikke gæld pådraget boet under dets behandling, jf. Konkurslovens § 93. Kravene var således alene privilegerede fordringer i boet, jf. Konkurslovens § 95.
- Side 106 -
...dækning fra Lønmodtagernes Garantifond. Ellers ville lønmodtageren ved boets indtræden være forpligtet til at opfylde sin del af aftalen uden sikkerhed for dækning af krav på resterende opsigelsesløn, fratrædelsesgodtgørelse m.v. Ordningen forekommer urimelig i forhold til nærstående, direktører og andre, der ikke er berettiget til garantidækning.
- Side 126 -
...arbejdskraft i opsigelsesperioden eller ved at være indtrådt i ansættelsesforholdet – vil det, uanset om kurator kender kravene, være hensigtsmæssigt at opgøre disse i en anmeldelse over for kurator. Hermed undgår man, at en eventuel tvist om, hvor stor en del af lønmodtagerens tilgodehavende der er massekrav, først kommer frem på et senere tidspunkt.
- Side 128 -
...efter Konkurslovens § 93 prækluderes på grund af en frist fastsat af skifteretten efter Konkurslovens § 134, stk. 2, 2. punktum. Formentlig skal massekrav, der anmeldes efter en af skifteretten i medfør af Konkurslovens § 134, stk. 2, 2. punktum fastsat frist, men inden regnskabets stadfæstelse, tages i betragtning, jf. Hans Haages i U 1998 B 488.