- Side 546 -
...dette udlæg kan få værdi, såfremt skyldneren senere indfrier et foranstående lån, eller ejendommen stiger i værdi. Det samme gør sig gældende for så vidt angår udlæg i et depositum, hvor det ikke kan udelukkes, at dette kan komme til at repræsentere en værdi.33. Se U 1993.612 Ø, hvor udlæg blev foretaget i et depositum med respekt af udlejers ret.
- Side 556 -
...udtømmende oplistning af de aktiver, der kan foretages udlæg i. Udgangspunktet er derfor, at der kan foretages udlæg i alle de aktiver, som skyldner ejer, medmindre disse specifikt er udlægsfritaget. Sidstnævnte gruppe fremgår af retsplejelovens §§ 509-516 og gennemgås nedenfor i afsnit 5-6. Hjemlen til foretagelse af udlæg fremgår af retsplejelovens § 508.
- Side 566 -
...for opretholdelsen af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren og dennes husstand. Dette kaldes trangsbeneficiet. Trangsbeneficiet er en retlig standard og er hjemlet i retsplejelovens § 509, hvis indhold bestemmes af retspraksis. Denne bestemmelse suppleres dog af nogle mere specielle beskyttelsesregler i retsplejelovens §§ 510-516.
- Side 570 -
Den generelle beskyttelsesregel i trangsbeneficiet suppleres af en række specielle regler i retsplejelovens §§ 510-516, der også beskytter skyldner mod at foretage udlæg foretages i et givet aktiv.
(...)
- Side 571 -
Genstande, som har særlig personlig betydning og dermed en høj affektionsværdi, er fritaget for udlæg, jf. retsplejelovens § 515. Se nærmere i afsnit 6.8
- Side 588 -
Genstande som har særlig personlig betydning, er fritaget for udlæg, jf. retsplejelovens § 515. Der gælder ingen specifik beløbsgrænse.
(...)
Retsplejelovens § 515: Udlæg kan ikke foretages i genstande, som har en særlig personlig betydning for skyldneren eller medlemmer af hans husstand, medmindre genstandene har en sådan værdi, at det ikke findes rimeligt at holde dem uden for fuldbyrdelsen af fordringshaverens krav.
(...)
- Side 589 -
U 2010.2105 Ø – Udlæg nægtet i familiehund: Udlæg kunne ikke foretages i familiehund, jf. retsplejelovens § 515.
(...)
...efterfølgende havde forklaret, at han ikke ville sælge dem alligevel. Landsretten ophævede udlægget, da samlingen fandtes at være omfattet af § 515, stk. 1. Der lagdes herved vægt på det oplyste om, at skyldneren, der nu var 67 år, havde samlet frimærkerne, siden han var 7 år gammel, samlingens personlige betydning for ham og dens begrænsede økonomiske værdi.
...hjælpemidler, som er nødvendige på grund af legemlige mangler eller sygdom. Omfattet af denne beskyttelse er briller, høreapparater, kørestol, nødvendig medicin, biler mv. Det afgørende er, hvor nødvendigt hjælpemidlet er for skyldneren, og dermed er det uden betydning, hvor værdifuldt hjælpemidlet er og hvorvidt hjælpemidlet er særligt indrettet.
(...)
- Side 590 -
...men var blevet optaget på datamatikeruddannelsen. Skyldner oplyste, at han på grund af sine sygdomme var nødt til at benytte bil til skolen. Skyldner benyttede endvidere bilen til afhentning af sin søn i børnehave og til indkøb. Fogedretten fandt, at bilen var fritaget for udlæg, jf. retsplejelovens § 515, stk. 2. Landsretten stadfæstede kendelsen.
(...)
...benytte offentlige transportmidler. Fogedretten bemærkede, at det afgørende ved vurderingen af, om bilen var udlægsfritaget efter retsplejelovens § 515, stk. 2, var nødvendigheden af bilen, og ikke om den var særligt indrettet. Efter de anførte oplysninger fandtes bilen ikke omfattet af retsplejelovens § 515, stk. 2, hvilket landsretten stadfæstede.