Bøger, som nævner Tinglysningsloven § 1

Retsvirkningerne af tinglysning

- Side 494 -

Til tinglysning af en ret over fast ejendom er der knyttet en lang række retsvirkninger. De helt centrale virkninger er fastsat i tinglysningslovens § 1 og

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 495 -

A er ejer af ejendommen. B’s ret, som er stiftet først, kan f.eks. være en panteret, og C’s, som er kommet til senere, kan f.eks. være et udlæg. En sådan konflikt skal afgøres efter tinglysningslovens § 1.

Læs på Jurabibliotek


Tinglysningslovens § 1

I tinglysningslovens § 1, stk. 1, som kan siges at være tinglysningssystemets programregel, bestemmes: »Rettigheder over fast ejendom skal tinglyses for at få gyldighed mod aftaler om ejendommen og mod retsforfølgning.« Hermed er det fastslået, at sikringsakten ved rettigheder over fast ejendom består i tinglysning.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 496 -

ejendommen, eller hvis der senere indgås en aftale om ejendommen, som er uforenelig med den utinglyste ret. I tinglysningslovens § 1, stk. 2, er det nemlig bestemt, at en aftale eller retsforfølgning, der skal kunne fortrænge en utinglyst ret, selv skal være tinglyst og erhververen ifølge aftalen være i god tro.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Fra reglen i tinglysningslovens § 1 om, at rettigheder over fast ejendom skal tinglyses for at opnå omsætningsbeskyttelse, findes der i §§ 3-4 en række undtagelser.

Læs på Jurabibliotek



Forholdet mellem successivt stiftede panterettigheder

- Side 505 -

Af tinglysningslovens § 1 fremgår det, at sikringsakten for panterettigheder i fast ejendom består i tinglysning. Prioritetskonflikter mellem to panterettigheder, der er stiftet efter hinanden, afgøres derfor som udgangspunkt efter tinglysningstidspunktet.

Læs på Jurabibliotek